360 SportsIntelligence

De opdrachtgever

360SportsIntelligence (360SI) maakt videoanalyse mogelijk voor de hele vereniging. Ontstaan vanuit passie voor de sport en talentontwikkeling maakt het Enschedese bedrijf dit mogelijk voor tal van verschillende sporten. Momenteel werken er ruim honderd hockeyclubs met 360SI, zowel in de top als in de breedte, in binnen- en buitenland. De oplossing biedt niet alleen analysemogelijkheden maar ook een livestream en automatische samenvattingen, waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor sponsoring. Het doel van 360SportsIntelligence is om elke sporter de mogelijkheid te bieden om beter te worden in zijn of haar sport.

De vraag

Hockey is de eerste sport waar 360SI zich manifesteerde. Om beeldanalyse te gebruiken om verschillende functionaliteiten mogelijk te maken, kampt 360SI met een uitdaging. Het tracken van de hockeybal is namelijk zéér lastig gezien het formaat en snelheid van de balverplaatsing. Hoe kan je nu het hockeyspel op een adequate en trefzekere wijze analyseren?

De projectdefinitie

Beelden worden automatisch opgenomen met camera’s achter de goal. Dit perspectief is ideaal voor analyse-doeleinden, maar vanuit de klanten, en de markt voor adverteerders, kwam steeds meer de vraag naar beelden vanaf de zijkant. Dit sluit beter aan bij de verwachting van de kijker, het creëert een ”Studio Sport-beleving”. Hoe kan nu met behulp van de informatie verkregen uit de analyse van de beelden vanachter de beide goals de zijcamera’s aangestuurd worden?

De oplossing

Lagom heeft op basis van kunstmatige intelligentie de beeldanalyse ontwikkeld, die op een slimme wijze gebruik maakt van andere elementen in het hockeyspel, dan de snel verplaatsende hockeybal, om daarmee continu een “Region of Interest” te bepalen, vast te leggen en door te geven. Een belangrijk element in het leveren van kwaliteit de beeldcorrectie die toegepast wordt om voor juiste weergave van het speelveld te zorgen. De aangeleverde originele beelden zijn namelijk sterk vervormd als gevolg van het gebruiken van een fish-eye.

Proof of concept

Een werkend systeem op basis van beeldherkenning, algoritmes en voorspellingen nagenoeg live een dataset met sturingsinformatie afgeeft. De installatie wordt na een éénmalig kalibratie via een plug-in in het bestaande 360SI-systeem opgenomen. Op deze wijs kan Lagom zelf voor haar ingebrachte onderdeel onderhoud en updates leveren. Hiermee kunnen zonder wijzigingen in de het totale 360SI-systeem naadloos worden uitgevoerd.

De oplossing is overigens zodanig geprogrammeerd dat verdere ontwikkeling naar diverse andere functionaliteiten mogelijk zijn. Daarnaast is de oplossing ook vrij eenvoudig aan te passen naar andere sporten.

Wat leverde het 360SI op?

Een correcte aansturing van de zijcamera’s en tevens de mogelijkheid om geautomatiseerd de interessante wedstrijdmomenten te selecteren voor specifiek toegesneden samenvattingen. Kortom door het tijdens het wedstrijdverloop continu bepalen van een zogenaamd Region of Interest ontstaat er aansturingsinformatie, die 360SI in staat stellen de cruciale doorontwikkeling in cameravoering en -regie vorm te geven.

De opdrachtgever kan het PoC resultaat per direct toepassen in haar actueel draaiend platform. Zij kunnen daarmee alle aangesloten hockeyclubs, die in het bezit zijn van een zijcamera-configuratie en goalcamera’s, per direct voorzien van een automatische aansturing. Tevens ligt er nu ook de basis van een ‘íntelligente regisseur’ voor het maken van automatische samenvattingen.